Schermata 2023-01-29 alle 11.23.29

7 Lucruri de făcut iarna la propria Mașină

În perioada rece a anului, cu siguranță unii dintre voi verifică regulat anumite componente ale mașinii. Pentru cei care încă nu o fac – am scris acest articol.

Știm cu toții – iarna zilele devin mai scurte și temperaturile scad drastic, iar ninsorile ne dau deseori bătăi de cap. Trebuie să fim pregătiți pentru a nu avea surprize neplăcute. În acest articol vă propunem o listă cu cele mai importante lucruri de luat în considerare odată cu venirea iernii.

1. FLUIDELE

Deschide capota mașinii și verifică fluidele. Acest lucru este important pentru că, la temperaturi mici, acestea se solidifică și cresc în volum.

Imaginează-ți o sticlă cu apă ce stă o noapte în congelator – a doua zi aceasta va fi, cu siguranță, spartă – apa s-a solidificat și a crescut în volum. Fluidele motorului pot crește în volum urmând același principiu.

Haide să vedem care sunt aceste fluide:

Antigelul (acel lichid care călătorește în tot motorul pentru a menține temperatura potrivită) – trebuie să controlăm capacitatea lui de a rezista la temperaturi mici. 

Lichidul de parbriz – întrucât iarna parbrizul se murdărește foarte ușor, este important să avem rezervorul plin.

Atenție! Se întâmplă să adăugăm apă în rezervor, însă acest lucru nu este convenabil pe timp de iarnă, pentru că apa, înghețând, poate provoca crăparea rezervorului.

Uleiul motorului – dacă acesta nu a fost schimbat la timp poate avea în interior particule de apă care, înghețând, pot diminua calitatea acestuia. 

Carburantul – mașinile pe benzină nu riscă ca acesta să înghețe, deoarece structura chimică a benzinei este foarte apropriată de cea alcoolică. În cazul mașinilor pe motorină trebuie să ne asigurăm că motorina folosită are în componență aditivi anticongelare. În caz contrar, aceștia se pot achiziționa separat.

2. BATERIA

După cum știm cu toții, bateria este componenta ce pornește mașina. Din acest motiv, este foarte importantă pentru noi. Când pornim mașina pentru a merge la serviciu, pentru a ieși cu familia în oraș sau pentru a face o excursie la munte, aceasta trebuie să fie fiabilă.

Din păcate, bateria este o componentă foarte sensibilă când este vorba de schimbările de temperatură. Aceasta se poate deteriora de la o zi la alta, fără să ne dăm seama. Este important de știut faptul că aceasta poate fi controlată și evaluată pentru a-i stabili starea și a înțelege la ce etapă a vieții se găsește.

3. ȘTERGĂTOARELE

A treia componentă sunt ștergătoarele de parbriz. După sezonul cald, în care sunt foarte solicitate, acestea se pot usca și pot să nu-și mai îndeplinească funcția. Deoarece în timpul iernii deseori avem parte de ploaie, zăpadă sau ceață, este necesar să avem maximă vizibilitate pentru a ne asigura călătorii în siguranță.

Important! Când lași mașina parcată pentru mai mult timp, ridică ștergătoarele – acest gest le lungește durata de viață, fiind că nu se lipesc de geam și nu îngheață.

4. PORTIERELE

Alte componente ce pot îngheța sunt garniturile și încuietorile de la portiere.

Există o soluție pentru încuietori – lubrifierea. Poți utiliza un lubrifiant spray (WD40 este excelent).

Pentru garnituri se poate folosi un spray siliconi – aplică-l pe o cârpă și trece cu aceasta peste toate garniturile autoturismului.

5. CLIMATIZAREA

Trecem la interiorul mașini și aici trebuie controlată, în primul rând, climatizarea, care trebuie să fie perfect funcțională. Este necesar să ne asigurăm că aerul cald și cel rece iese numai la comanda noastră. În caz de aburire a geamurilor, ce facem cu un sistem de climatizare nefuncțional?

6. KIT DE IARNĂ

Îți sugerăm să ai unele obiecte mereu în mașină, acestea ar putea să te scoată din situații neplăcute:

O racletă pentru a curăța geamurile de gheață sau un produs pentru a elimina gheața, Cabluri în caz că rămănem fără baterie,
Lanternă,
Mănuși,

Kit de urgență, Start spray, Lanțuri de iarnă.

7. ANVELOPELE DE IARNĂ

Am ajuns la ultimul punct, ultimul nu pentru că este mai puțin important – anvelopele.

Este necesar să ne asigurăm că avem anvelopele de iarnă montate la timp, dar și că acestea sunt într-o stare bună.

Pentru a evalua starea acestora, trebuie să ne bazăm pe dimensiunea tacheților de pe banda de rulare (ne putem ajuta cu un calibru – dacă coboară sub 1,6 mm sunt de înlocuit). Anul fabricării anvelopelor este și el foarte important.

De ce să nu folosești anvelopele de vară pe timp de iarnă? Anvelopele de iarnă sunt caracterizate de un compus mai moale, care garantează aderența optimă la temperaturi scăzute, pe când anvelopele de vară au o componență mai rigidă, care la temperaturi mici devine și mai tare, riscând propria siguranță dacă sunt folosite iarna.

Tags: No tags

Comments are closed.