Astăzi o să discutăm despre motoarele cu alimentație pe GPL și CNG, practic o să vorbim și examinăm unele probleme întâlnite.
În acest articol vom discuta despre motoarele cu alimentare pe GPL și CNG și vom examina câteva probleme întâlnite în utilizarea lor. Înainte de a intra în detaliu, este important să clarificăm ce reprezintă aceste sisteme.
GPL și CNG sunt două gaze inflamabile folosite ca și carburanți în motoarele cu combustie internă. Aceste tipuri de motoare sunt foarte populare în Europa, iar în unele țări, cum ar fi Italia, sunt folosite și pe motoarele Diesel.
Pentru a transforma un motor care rulează pe benzină sau motorină într-unul care funcționează pe GPL sau CNG, este necesară instalarea unui sistem suplimentar format dintr-un rezervor, senzori, supape, injectoare etc.
Combustibilul este introdus în admisie sub formă gazoasă, iar amestecul de aer și combustibil este aprins prin scânteie, ca în cazul motoarelor care rulează pe benzină sau motorină.
Haide să vedem cele mai frecvente probleme:
- Daune la supape și garniturile lor
Supapele pot să se crăpeze, ceea ce duce la pierderea etanșeității camerei de combustie, iar garniturile se pot usca și permite trecerea uleiului. Alimentarea cu GPL și CNG poate duce la două probleme principale: creșterea temperaturii în camera de combustie și lipsa de lubrifiere, deoarece carburanții sunt în stare gazoasă. În contrast, carburanții tradiționali, cum ar fi benzina, nu sunt complet vaporizați. Totuși, s-au găsit soluții la aceste probleme, cum ar fi înlocuirea supapelor cu unele mult mai rezistente la temperaturi ridicate și utilizarea unui kit special pentru a lubrifia supapele cu un lubrifiant extern. - Filetul chiulasă
Temperatura ridicată duce la consumul prematur al bujiilor. Acestea sunt deja foarte rar înlocuite de către proprietarii autoturismelor pentru a menține costurile, iar o neglijență duce la blocarea bujiilor. Demontarea unei bujii blocate duce la deteriorarea chiulasei deoarece filetul poate rămâne pe bujii. - Mentenanța anticipată
Nu numai bujiile trebuie înlocuite mai devreme pentru a evita problemele, ci și uleiul motorului și filtrele aferente. Motoarele sunt mai solicitate și, având în vedere caracteristica inițială a LIPSEI DE LUBRIFIERE A GAZULUI și a TEMPERATURILOR MAI RIDICATE, este necesar să avem mereu un ulei de calitate superioară cu maxime capacități de lubrifiere pentru a menține motorul în stare bună.
Iată un exemplu: GOLF 7 1.4 TSI cu motor pe benzină necesită înlocuirea uleiului și a filtrelor la fiecare 2 ani sau 30.000 km. În cazul aceluiași model de mașină GOLF 7 1.4 TGI, cu alimentare pe CNG, mentenanța trebuie efectuată la fiecare 1 an sau 15.000 km. - Sisteme incompatibile
Unele modele pot fi alimentate cu un tip de carburant diferit de cel prevăzut de producător, ceea ce poate duce la aprinderea martorului motorului pe bord fără să fie o problemă reală.
Aceste erori pot afecta sondele lambda, care sunt senzori care măsoară cantitatea de oxigen din evacuarea motorului. Această valoare este folosită de modulul de control pentru a regla cantitatea de carburant injectată în motor. Din cauza diferențelor în tipul de carburant utilizat, acest senzor poate fi destul de sensibil și poate duce la erori de funcționare.
Acest articol nu dezaprobă sistemele care conduc la un consum foarte redus de combustibil și la o poluare practic imperceptibilă. Doar aduce în discuție problemele pe care le întâmpină frecvent aceste sisteme.